A felhasználói élmények javításáért webáruházunk cookie-kat használ. Erről az adatkezelési tájékoztatóban olvashat részletesen.

Menü

A hintázás jótékony hatásai

Indigo Handmade
2018. 08. 16. 14:19:00
A hintázás jótékony hatásai

Miért is szeretik az anyukák a hintáinkat? És még jobban a babáik? Vajon mi a titka?  

Itt olvashatsz róla egy kis "tudományos" összefoglalót. 

Pozitív lelki hatásai egyértelműen az anyaméhben töltött időszakból merítkeznek, hiszen az az első - és rendkívüli mértékben meghatározó- ősélmény a biztonságról, az anya méhében megélt szakadatlan, meleg ringatózás. A ringatás a biztonság érzetét idézi fel, kisimít, megnyugtat, relaxál. Egy gyerek vágya arra, hogy hintázhasson, rendkívül erős, éppen ezért akár veszélybe is kerülhet, hiszen egy sor olyan eszközben meglátja a lehetőséget, amire egy szülő nem figyel fel.                                                                                         

A hintázás  egyszerűsége ellenére meglehetősen bonyolult agyi tevékenységet igényel, hiszen a hintázás során folyamatosan törekedni kell az egyensúly megőrzésére, a ritmusra, a mozgás erejére, annak fokozására. Számos pedagógus és gyerekekkel foglalkozó szakember egybehangzóan azt állítja, hogy azok a gyerekek, akik rendszeresen hintáznak, sokkal ritkábban keverik a b, a d és a p betűket. A sokat hintázó gyerekek kézügyessége fejlettebb, az ábrázolótevékenységekben magasabb szinten állnak, mint társaik. Ennek oka az, hogy a hintázás elősegíti a jobb és a bal agyfélteke közötti kapcsolatot, illetve a gyerek könnyebben "vált" agyféltekét.

Összefoglalva:

- fejleszti az egyensúlyérzéket

- erősíti az izmokat

- segít a testrészek irányításának megtanulásában

- fejleszti a térben való tájékozódást

- fejleszti a mozgáskoordinációt (későbbi finom motorikát)

- segít a mozgások indításának és megállításának megtanulásához

- levezeti a kicsik felesleges energiáját

Keresés